Fullmakter i vårdnadsförhållanden

Veckans fråga och svar från Familjerätt på nätet.

Hej!

Har en fråga kring fullmakt när man har gemensam vårdnad. Jag och barnens pappa har separerat sen några år tillbaka.
Han är ute och reser väldigt mycket pga jobbet.  Han kan vara utomlands 1-2mån och kanske är hemma 1-2 v sen för att åka igen . Och det ställer till det med barnen när det gäller underskrifter från oss båda.  Tex sjukvård, skola och pass osv.  Kan han skriva tillfällig fullmakt 1 år tex att jag har rätt att skriva under papper som kräver underskrift från oss båda?

Hej

Ja, det är möjligt att ställa ut en fullmakt från en vårdnadshavare till en annan för att sköta vissa specifika frågor gällande barnen. Den kan antingen utformas generellt eller mer specifikt, beroende på dess avsedda användningsområde. För att säkerställa att fullmakten inte ifrågasätts kan det vara lämpligt med bevittning, även om det i normalfallet inte krävs. Hur du/ni bör utforma din fullmakt borde ni diskutera med ett juridiskt biträde, eftersom det kan variera beroende på ert behov och önskemål. Du/ni kan även pröva kontakta familjerätten i er kommun för att se om de kan hjälpa er att lösa den typen av fråga.